Osmanlı Bayrağı ve Sembollerin Anlamları

Bazı kaynaklar Osmanlı devlet kurumlarında ay ve yıldızın kullanımını 1757 yılına işaret eder. 1844 yılında tanzimat fermanıyla gelen bir ay yıldız formlu bayraktan bahsederler. Son olarak da 1936 yılında kabul edilen Türk Bayrağı Kanunu ile ay ve yıldızın bayrağımızdaki yerini belirlerler.

Ancak bunların tamamı kısır bir zaman dilimine bizi sığdırmaya çalışan asılsız iddialardır.

Osmanlı Bayrağı Ay ve Yıldız Türk Tarihi Kadar Eskidir

Osmanlı Bayrağındaki 8 köşeli yıldız ve ayın anlamı hakkında birçok farklı görüş bulunmaktadır. Bayrağın 18. yy dolaylarında şekillendiği söylense de tarihi çok daha eskiye dayanmaktadır.

Türklerde sekiz köşeli yıldız sembolü ve hilal, farklı anlamlara sahiptir ve işlevleri hakkında farklı görüşler vardır.  Sekiz köşeli yıldız Türk halklarında çok eski bir geçmişe sahiptir. Türk hilalinin kökeni de çok eskilere dayanır.

Sekiz köşeli yıldız ve Türk hilali çok eski tarihe sahiptir. Fevzi Kurtoğlu’na göre, bu semboller eski Türkler ve Sümerler tarafından kullanılmıştır.

Osmanlı devleti bayraklarında hilal sembolü Türk hanedanlık armalarında kullanılır. Bunun sebebi Sultan Osman Gazi’nin rüyası ve Fatih Sultan Mehmed’in İstanbul’u fethetmesine dayandırılır.

Osmanlı Bayrağı hilali Türk tarihi kadar eskidir. Araştırmalar bir çok eski doğu halkının ayı hilal şeklinde sembolize ettiğini göstermektedir.

İslamiyetten Önce Türklerde Ay ve Yıldız Sembolleri

Eski Türkler İslamiyetten çok öncesinde Güneş ve Ay’a tapınmaktaydılar. Çadırlarının kapısını doğan güneşe doğru yerleştiriyorlardı.

Türk bilim adamı Bahaddin Ögel, eski Türklerin dini ve mitolojik toplantılarında Gök ve Güneş’in önemli olduğunu belirtiyor. Sonra Türkler Ay kültünü benimsedi. Bu yüzden eski Türklerde Gök, Ay ve Güneş kültleri kutsal kabul edildi.

Türkler Tanrı’ya “Gök Tanrısı” dedi, sonra “Ay Tanrısı” dedi. Türk mitolojisinde Güneş-Anne ve Ay-Baba var. Ay erkek, Güneş dişi olarak sembolize edildi.

Hun İmparatoru Mete, Çin İmparatoru’na yazdığı mektupta ilginç bir cümle kullanmıştır. Türk Hanlarının Büyük Sandığı, Güneş ve Ay’ın tahtına oturan biri olarak, Çin İmparatoru’ndan saygıyla ricada bulunuyor.

Bu ifadeler, Ay ve Güneş kültünün eski Türkler arasında yaygın olduğunu gösterir. Eski Türkler ve Sümerler arasındaki kültürel ilişkiler ve akrabalık tarih yazımında önemlidir. İki antik toplum Orta ve Doğu Asya’da uzun süre iletişim kurmuştur.

Öyle bir ihtimali ortaya koymak mümkündür ki, eski Türklerde var olan Ay ve Güneş kültleri Sümerlere benziyordu. Sümerlerin daha sonra Orta Asya’dan göç ettiği Ön Asya’da da vardı. uluslara da geçmiştir. Böylece Ay ve Güneş kültü birçok eski Doğu halkında yaygınlaştı.

Hiç şüphesiz eski Sümer anıtlarında tasvir edilen ay ve sekiz köşeli yıldız (“Güneş” anlamındaki) simgesi eski Türk ve Türk kökenlidir. Sümerlerin Ay ve Güneş inancının bir sonucu olarak yorumlanmalıdır.

Osmanlı Bayrakları kırmızı bayrağına 18. yüzyılın sonlarında beyaz hilalle eklenen ve 19. Sekiz köşeli yıldız, beş köşeli yıldızın yerini alarak Ay ve Güneş kültlerine tapınmayı simgeler. Kuşkusuz daha sonra yerini modernliğin simgesi sayılan 5 köşeli yıldıza bırakması da sekiz köşeli yıldızın (güneş) eskiliğini kanıtlıyor.

Osmanlı Bayrağı Ölçüleri ve Fiyatları

Tüm Osmanlı Bayrağı ölçülerine ve fiyatlarına buradan ulaşabilirsiniz.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir